Diehard kampeerders vind je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Met een paar graden boven (of zelfs onder) nul gezellig met de caravan of tent op vakantie. Winterkamperen is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan kamperen in het hoogseizoen. Maar vooral de rust is voor veel campingbezoekers toch wel het grootste pluspunt. Het buiten zijn en de stilte die er is, zorgt voor rust en ontspanning. De uitdaging is ook iets wat veel mensen aanspreekt. Maar wat heb je nodig en waar moet je op letten als je in de winter op pad gaat met je camper, tent of caravan? In dit blog hebben we alle informatie en tips voor jou op een rijtje gezet.
1. Boek een winterproof camping
Allereerst is het verstandig om te informeren of de camping die je wilt bezoeken in de winter geopend is. Ook een verwarmd sanitair gebouw of eigen sanitair is natuurlijk erg fijn, zeker als er sneeuw ligt. De locatie van je camping is ook belangrijk. Aan zee is vaak meer wind en in een bergachtig gebied is het goed om te checken of de camping op de berg of in het dal ligt.
2. Neem voldoende warme kleding mee
Om warm te blijven tijdens het kamperen heb je voldoende kleren nodig. Draag bij voorkeur meerdere lagen kleding over elkaar, in plaats van een hele dikke trui. Zorg dat deze lagen kleding gemaakt zijn van materiaal dat niet snel nat wordt. Kleding die nat wordt, wordt koud als het buiten koud is en dat wil je natuurlijk voorkomen. Draag bijvoorbeeld lang thermo-ondergoed van synthetisch materiaal of merinowol. Bouw de laagjes op tot je het warm genoeg hebt en trek laagjes uit als je te warm wordt en begint te zweten. Trek zodra je stil gaat zitten weer meer lagen aan, om te voorkomen dat je afkoelt. Voor extra informatie lees ook eens ons blog Hoe werkt het 3-lagensysteem?
3. Koop de juiste slaapuitrusting
Een goede slaapzak en slaapmat zijn erg belangrijk tijdens het winterkamperen. Het lichaam koelt 's nachts af evenals de temperatuur buiten. Het belangrijkst bij het zoeken naar een slaapzak voor in de winter is de comforttemperatuur. Dit wordt bij iedere slaapzak aangegeven en geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak voldoende warm blijft. Bij een comforttemperatuur van bijvoorbeeld 1°C, houdt de slaapzak je warm tot 1°C. Voor extra advies over winterslaapzakken lees ons blog Welke winterslaapzak kies ik?
4. Gebruik de juiste haringen
Als je jouw tent of voortent wil opzetten in de winter, dan heb je de juiste haringen nodig. Zoals stalen haringen, spijkerharingen of schroefharingen. Voor de sneeuw heb je speciale sneeuwharingen. Krijg je de haringen niet in de bevroren bodem? Maak eerst een gat met een stuk betonijzer en een flinke hamer en sla dan de haring erin.
5. Neem een kachel mee
Een paar extra hulpmiddelen om het warm te krijgen zijn in de winter geen overbodige luxe. Denk aan bijvoorbeeld een kachel. Deze zijn in verschillende soorten en maten te krijgen en lossen het probleem van de kou snel op. In de caravan zit meestal al een kachel ingebouwd, maar wil je een extra verwarming, kies dan in de caravan voor elektrische verwarming. Mits je goed ventileert, kun je ook gaskachels gebruiken in je voortent. In ons blog Welke kachel kies ik voor mijn (voor)tent? hebben we de voor- en nadelen van de elektrische-, gas- en petroleum kachel op een rijtje gezet.
6. Bereid je voor op het koken
Gebruik een brander op benzine of petroleum. Gasbranders met butaangas laten het namelijk afweten bij lagere temperaturen. Dit geldt ook voor gasaanstekers, zorg er daarom altijd voor dat je ook lucifers bij je hebt. Kook je op een benzinebrander? Doe dat dan altijd buiten de tent. Kies een camping waar open vuur toegestaan is, want het leukste is natuurlijk om te koken op een kampvuur of een buitenkachel of vuurschaal met een gietijzeren pan.
7. Extra praktische tips
- Neem gereedschap mee waarmee je eventuele sneeuw kan weghalen.
- Zorg voor goede ondersteuning van de voortent/tent. Denk hierbij aan extra storm-, veranda- of dakstangen, stormbanden en metalen haringen.
- Blijf altijd de tent, caravan en voortent ventileren om condens en schimmel te voorkomen.
- Houd de caravan of tent zo droog mogelijk. Bewaar vochtige handdoeken, schoenen en jassen liever niet in de tent of caravan waar je slaapt.
- Check voor vertrek of je sneeuwkettingen of sneeuwsokken nodig hebt. Meer hierover lees je in ons blog Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?
- Download onze checklist winterkamperen met de caravan of camper of winterkamperen met de tent checklist, zo weet je zeker dat je niets vergeet!
Met deze tips en tricks ben je helemaal ready om te gaan winterkamperen! Voor meer tips lees ook onze blogs over winterkamperen met de tent en winterkamperen met de caravan of camper.