Wanneer je op wintersport gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden wat betreft sneeuwkettingen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie belandt, of dat je een boete krijgt omdat je zonder sneeuwkettingen over een bepaalde weg rijdt. Benieuwd wanneer je in welke landen sneeuwkettingen moet gebruiken? Lees dan snel verder.
Wat zijn sneeuwkettingen en hoe werken ze?
Sneeuwkettingen zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat wielen meer grip hebben op besneeuwde wegen. Het zijn metalen kettingen die je om je banden bevestigt. Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je banden zich beter kunnen vastgrijpen aan de sneeuw en het ijs, hiermee verminder je het risico op slippen en glijden op de weg. Belangrijk om te weten dat het altijd met beperkte snelheid is en dat het voor slechts een kort stuk bedoeld is. Daarnaast moeten ze altijd worden gemonteerd op de aangedreven wielen. Bij all-wheel drive auto’s kunnen ze het beste op de voorwielen worden geplaatst. Bespreek dat voordat je op vakantie gaat met de dealer of de garage.
Naast de gebruikelijke sneeuwkettingen van staal bestaan er ook sneeuwkettingen van textiel. Hierbij gaat het om een net van compoundmaterial (een soort polyester) dat over de autoband getrokken wordt. De montage gaat sneller en eenvoudiger dan bij een stalen sneeuwketting. Bovendien is de textiele variant een stuk lichter en makkelijker mee te nemen. Ook bestaan er sneeuwsokken die zorgen voor extra grip door de sterke polyesterstof. Meer over sneeuwsokken lees je in ons blog Wat zijn sneeuwsokken?
Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?
Voor alle wintersportlanden geldt hetzelfde verkeersbord. Als je dit bord ziet, is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht (bij winterse omstandigheden). Zie je dit bord met een rode streep erdoor? Dan betekent het dat vanaf dat punt de sneeuwkettingen niet meer verplicht zijn.
Regels per land:
Het gebruik van sneeuwkettingen in Nederland is verboden.
In België zijn sneeuwkettingen enkel toegestaan wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.
Geen algemene verplichting voor sneeuwkettingen. Bij winterse omstandigheden zijn sneeuwkettingen op bepaalde wegen in Duitsland verplicht, aangegeven met bovenstaande verkeersborden. Staat er geen sneeuwkettingenbord maar is de weg wel grotendeels met sneeuw of ijs bedekt? Dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
Let op: Ligt er nauwelijks tot geen ijs of sneeuw op de weg? Dan is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden.
In bepaalde zones in de berggebieden in Frankrijk ben je van 1 november t/m 31 maart verplicht sneeuwkettingen (of sneeuwsokken) bij je te hebben, tenzij je met winterbanden rijdt. Dit zijn o.a. de zones: Alpen, de Jura, het Centraal Massief, Corsica, de Pyreneeën en de Vogezen. Er wordt gebruikgemaakt van verkeersborden om de zones aan te geven waar je sneeuwkettingen en winterbanden verplicht bij je moet hebben. Dit is een rechthoekig wit verkeersbord met rode rand, met een winterband en sneeuwketting erop. Ook het ronde, blauwe verkeersbord zoals hierboven wordt er gebruikt. Houd je je niet aan de verplichtingen, dan kun je een boete krijgen.
Let op: sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt.
In Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht wanneer dat wordt aangegeven met bovenstaand blauw bord, bij winterse omstandigheden op de weg (sneeuw of ijs). Je hoeft sneeuwkettingen niet verplicht bij je te hebben.
Let op: rijd je zonder sneeuwkettingen en met zomerbanden en verhinder je het verkeer? Dan kun je wel een boete krijgen.
In Oostenrijk geldt hetzelfde als in Zwitserland: sneeuwkettingen zijn verplicht, bij winterse omstandigheden, wanneer dit wordt aangegeven met het blauwe verkeersbord.
Let op: In Oostenrijk worden sneeuwsokken niet gezien als volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen. Zorg er dus voor dat je sneeuwkettingen hebt.
In heel Italië is het in de winterperiode verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, tenzij je met winterbanden rijdt. Dit gaat om de periode van 15 november t/m 15 april, deze periode kan worden vervroegd of verlengd in bepaalde gebieden. In Aostadal loopt deze periode vanaf 15 oktober en is het, ongeacht het weer, verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij je te hebben.
In Kroatië is het van 15 november t/m 15 april verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij je te hebben, ongeacht de weersomstandigheden. Ook buiten deze periode gebruik je de sneeuwkettingen in Kroatië bij ijzel of vanaf 5 centimeter sneeuw.
In Tsjechië kan de weg van het ene op het andere moment opeens bedekt zijn met sneeuw of ijs. De sneeuwkettingen gebruik je alleen als dit wordt aangegeven met het blauwe verkeersbord en de wegen bedekt zijn met sneeuw en/of ijs. In Tsjechië is het toegestaan om sneeuwsokken te gebruiken als alternatief voor sneeuwkettingen.
Wanneer je in Noorwegen rijdt wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs, ben je verplicht om met sneeuwkettingen te rijden, tenzij je winterbanden hebt. Het wordt aangeraden om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben. Ook in Noorwegen is het toegestaan om sneeuwsokken te gebruiken in plaats van kettingen.
In Zweden zijn sneeuwkettingen niet verplicht en enkel toegestaan tijdens winterse omstandigheden.
Algemene tips
- Bij gebruik van sneeuwkettingen mag je niet harder dan 50 km/h;
- Zorg dat je winterbanden een profiel hebben van minimaal 4 mm, anders zijn de kettingen niet effectief;
- Zorg dat het sneeuwvloksymbool op de banden aanwezig is. De M+S aanduiding is niet altijd meer voldoende.
- Neem altijd sneeuwkettingen mee, ook al is het niet verplicht om ze in je auto te hebben. In sommige landen kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk als je niet goed genoeg voorbereid bent om in de sneeuw te rijden;
- Oefen thuis een keer met het monteren van de sneeuwkettingen zodat je weet hoe het werkt.
Sneeuwkettingen zijn dus niet in ieder land verplicht, maar het wordt over het algemeen altijd aangeraden om wel sneeuwkettingen mee te nemen. Rijd je op een weg waar sneeuwkettingen wel verplicht zijn, dan wil je niet het risico lopen dat je een boete krijgt of dat je een verkeersongeval veroorzaakt. Heb je nog nooit eerder sneeuwkettingen gebruikt? Bekijk dan de onderstaande video over het monteren van sneeuwkettingen.