Ga jij voor het eerst een houtskoolbarbecue aansteken en ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? In dit blog vertellen wij je aan de hand van ons stappenplan hoe je dit het meest veilig en snel kunt doen.
Benodigdheden:
- Houtskoolbarbecue
- Aanmaakblokjes
- Houtskool of briketten
- Brikettenstarter (optioneel)
- BBQ tang
- Lange lucifers
Stap 1: Zet de barbecue op de juiste plek
Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat (op een stevige ondergrond), zodat de barbecue niet om kan vallen. Waait het? Zoek dan een plekje uit de wind. Zo voorkom je overwaaiende vonken.
Stap 2: Leg de aanmaakblokjes op de bbq
Leg een handje vol aanmaakblokjes op het houtskoolrooster. Steek ze aan en laat ze goed branden.
Stap 3: Leg de briketten of houtskool op de bbq
Gebruik een klein laagje houtskool of briketten en verdeel ze over het rooster. Het is belangrijk dat de aanmaakblokjes nog zuurstof krijgen, zodat ze niet uitgaan. Zolang de aanmaakblokjes nog zichtbaar zijn tussen de briketten of houtskool, is het goed. Heb je een brikettenstarter? Zet de starter dan met een handjevol kooltjes op het houtskoolrooster.
Let op: Gebruik geen spiritus of wasbenzine om de barbecue aan te steken!
Stap 4: Wacht tot de kolen heet zijn
Als de kolen of briketten een egale grijze kleur hebben, kun je beginnen met barbecueën. Je kunt het ook nog even testen door je vlakke hand op ongeveer 5 centimeter boven het rooster te houden. Als je dit maar een paar seconden kunt volhouden (max 10 seconden), dan is de barbecue heet genoeg. ;)
Ben je klaar met barbecueën? Laat de houtskoolbarbecue dan even afkoelen en zorg ervoor dat je hem goed schoonmaakt na elk gebruik! Hoe doe je dit? Dat lees je in onze blog: ‘Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?’.
Houtskool of briketten?
Houtskool wordt veel gebruikt bij een barbecue zonder deksel. Dat heeft te maken met het feit dat houtskool in staat is sneller te branden en hogere temperaturen kan bereiken. Briketten worden meestal gebruikt bij barbecues met deksel. Ze worden wat minder warm dan houtskool, maar de deksel compenseert de ‘verloren’ hitte. Welke houtskoolbarbecue is voor jou geschikt? Je leest het in de blog.
Kortom, neem de tijd bij het aansteken van een houtskoolbarbecue. Belangrijk om te onthouden: zorg dat de aanmaakblokjes genoeg zuurstof krijgen en gebruik niet te veel kolen. Eet smakelijk!