Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?

Houtskool bbq schoonmaken: hoe maak je een houtskool bbq schoon?

Het aansteken van de kooltjes, de geur, de smaak: het ‘echte barbecue gevoel’ ervaar je toch wel met een houtskoolbarbecue. Het enige nadeel van een houtskoolbarbecue is dat het wel een klusje is om de barbecue schoon te maken, maar met de juiste trucjes en tips is dit zo gedaan! Wij vertellen je in dit blog hoe je de houtskoolbarbecue het beste kunt schoonmaken.


Benodigdheden:

  • Schoonmaaktray met sopje (optioneel)
  • Ruwe en zachte borstel
  • Water
  • Vochtig doekje
  • Keukenrolpapiertje

In ons assortiment vind je verschillende onderhoudsproducten voor de barbecue.

Stap 1: Laat de barbecue afkoelen

Hier zijn de meningen over verdeeld: je kunt de barbecue (voornamelijk het rooster) het beste schoonmaken als het rooster nog warm is. Het vet en de etensresten laten zo namelijk makkelijker los. Toch adviseren wij je om de barbecue eerst te laten afkoelen. Dit is ook de veiligste manier. Je kunt je namelijk niet aan het rooster branden.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 2: Laat het rooster weken in een sopje

Haal het rooster uit de barbecue en verwijder de grove etensresten met speciale bbq onderhoudsproducten, zoals een barbecuereiniger en ruwe borstel. Daarna leg je het rooster een paar uurtjes in een emmer of een barbecue schoonmaaktray, zodat het vuil los kan weken. Gebruik na een paar uurtjes een borstel om de laatste restjes van het rooster te verwijderen en hij is weer helemaal schoon.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Tip: Heb je geen goede emmer of tray? Dan kun je het rooster ook een nachtje in het gras laten liggen. Door de dauw op het gras laten de etensresten gemakkelijk los. Of je kunt het rooster na gebruik insmeren met citroensap. Na ongeveer 2 uurtjes intrekken, veeg je de etensresten er gemakkelijk af.

Tijdens het weken kun je verdergaan met de volgende stappen.

Stap 3: Verwijder de overgebleven asresten

De meeste houtskoolbarbecues hebben een aspan onder de barbecue. Als dit zo is, dan zit er aan de onderkant van de barbecue ook een functie om de as te laten ontsnappen. Laat de as uit de barbecue en gooi de as weg. Houtskool(as) hoort bij het restafval.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 4: Reinig de binnenkant

Nu is de binnenkant aan de beurt. Verwijder de laatste asresten met een zachte borstel. Je kunt de binnenkant vervolgens afnemen met een vochtig doekje en/of een keukenrolpapiertje.

houtskoolbarbecue schoonmaken

Stap 5: Reinig de buitenkant

Op de buitenkant blijven vaak ook wat vet- en etensresten zitten. Laat je barbecue weer glimmen door de buitenkant af te nemen met een doek en wat schoonmaakmiddel.

Extra tips

  • Smeer je rooster vooraf (en tussendoor) in met olie, ui of citroen. Dit zorgt ervoor dat je vlees of groente niet aan het rooster blijft plakken.
  • Een prop aluminiumfolie doet ook wonderen. Wrijf met de prop over het rooster en het vuil laat gemakkelijk los.
  • De vuilniszak hack: Leg het afgekoelde rooster in een vuilniszak, plat op de grond met wat biotex en kokend water. Bind de zak dicht en laat een nacht rusten. De volgende dag kun je het rooster schoonwrijven met een borstel.

Kortom, de barbecue schoonmaken is geen ingewikkelde klus, maar het kost wel even wat tijd. Als je je houtskoolbarbecue op deze manier goed schoonmaakt na gebruik, dan heb je jaren plezier van je barbecue!


Deel dit artikel: