Ben je pas gestart met wandelen of sta je op het punt om te beginnen? Dan zul je vast al gehoord hebben dat naast goede wandelschoenen, goede wandelsokken erg belangrijk zijn. Zelfs met de 'beste' wandelschoenen kunnen de verkeerde sokken nog flink wat roet in je wandelplezier gooien. Denk aan blaren, zweetvoeten of juist koude tenen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. In dit blog leggen we uit waarom goede wandelsokken zo belangrijk zijn en welke wandelsokken het beste bij jouw doeleinde passen.
Benieuwd waar je op moet letten bij de aanschaf van wandelschoenen? Lees dan dit blog: Keuzehulp voor het kopen van wandelschoenen.
Waarom zijn goede wandelsokken belangrijk?
We benoemden het hierboven al even, maar het gebruik van de verkeerde sokken kan tot veel narigheid leiden. Doordat wandelsokken transpiratievocht goed afvoeren, zorgen ze ervoor dat je voeten droog blijven. Hiermee voorkom je zweetvoeten, de grootste oorzaak van blaren en huidirritaties.
Voordelen van goede wandelsokken:
- Schokdemping
- Goede temperatuurregeling
- Afvoer van transpiratievocht
Katoenen sokken beschikken niet over deze eigenschappen en zijn daarom ongeschikt als wandelsokken.
Van welke materialen worden wandelsokken gemaakt?
Wandelsokken worden van veel verschillende materialen gemaakt. Vooral polypropyleen en merino wol wandelsokken worden veel gebruikt. In de onderstaande tabel laten we zien wat er allemaal in een sok kan zitten en welke eigenschappen er bij de materialen horen.
Materiaal | Eigenschappen |
Wol | Wol is zacht, comfortabel, neemt goed vocht op en isoleert goed, ook wanneer het materiaal nat is. |
Merino wol | Merino wol wandelsokken hebben als speciale eigenschap dat ze goed warmte- en vochtregulerend zijn. Ook gaat de stof niet snel stinken. Net als 'normaal' wol is het materiaal lekker zacht en comfortabel. |
Polyester | Polyester is waterafstotend en sneldrogend. |
Polyamide | Polyamide maakt wandelsokken duurzaam, is waterafstotend en droogt snel. |
Polypropyleen | Polypropyleen is soortgelijk aan polyester, maar meer waterafstotend en sneldrogend. |
Elasthaan, Lycra, Spandex | Elastische materialen geven wandelsokken de juiste pasvorm en zorgen ervoor dat de sok niet afzakt. |
Mythlan, zilverdraad | Soms zie je ook materialen zoals zilverdraad en Mythlan tussen de eigenschappen staan, deze zorgen ervoor dat de sokken minder snel gaan stinken. |
Kies je voor dikke of dunne wandelsokken?
De dikte van je wandelsokken is afhankelijk van het type wandeltocht dat je gaat maken en de weersomstandigheden.
Wanneer kies je voor dunne wandelsokken?
Dunne wandelsokken zijn geschikt voor soepele wandelschoenen die goed aansluiten (categorie A en A/B). Ook voor warmere (zomer)dagen zijn ze ideaal, ze drogen namelijk sneller en voeren sneller vocht af naar buiten. De Falke TK2 wandelsokken zijn een goed voorbeeld van fijne dunne wandelsokken.
Wanneer kies je voor dikke wandelsokken?
Daarentegen kies je juist voor dikke wandelsokken wanneer je wandelschoenen in de categorieën B, C of D hebt. Deze schoenen zijn vaak wat stugger en daar is een dikkere sok fijner. Ook is de schokdemping beter en zijn ze geschikt voor koude dagen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Falke Walkie wandelsokken, deze bestaan 63% uit merino wol.
Wat is belangrijk bij de pasvorm van wandelsokken?
Het is belangrijk dat de sokken goed bij je voeten passen. Wanneer een wandelsok te groot is kan er wrijving ontstaan, te kleine wandelsokken kunnen gaan knellen. Kies daarom altijd voor de maat die het beste aansluit. Ook zijn er dames- en herenmodellen. Hierbij zijn dames wandelsokken wat smaller en heren wandelsokken juist wat breder.
Zorg dat je voor wandelsokken kiest die zijn afgewerkt aan de binnenkant, zodat er nergens knelpunten kunnen ontstaan. Ook is een 'toe box' en 'ingebreide hiel' prettig. Deze zorgen voor meer demping en een betere aansluiting op je schoen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Falke wandelsokken.
Welke hoogte wandelsokken kies je?
Wandelsokken zijn er in verschillende hoogtes. Kies hierbij altijd de lengte die het beste bij jouw wandelschoen past. De hoogte van je sokken moet altijd hoger zijn dan je schoenen, hiermee voorkom je dat de huid tegen de schacht van de schoen schuurt.
De 'beste wandelsokken' bestaan eigenlijk niet. Welke sok je kiest is geheel afhankelijk van het type wandeltocht dat je maakt, welke pasvorm je nodig hebt en wat de weersomstandigheden zijn.