Er zijn verschillende type camping gaskachels verkrijgbaar: infrarood gaskachels, katalysator gaskachels en hybride gaskachels. Infrarood gaskachels geven directe stralingswarmte af, waardoor objecten en mensen snel opwarmen, maar de lucht minder. Katalysator gaskachels werken zonder open vlam en verbranden gas veilig via een katalysator, waardoor ze schoner en veiliger zijn, maar langzamer verwarmen. Hybride kachels combineren infrarood- en luchtverwarming, zodat ze zowel de lucht als objecten verwarmen, wat ze veelzijdiger maakt. Twijfel je over welke gaskachel voor jou het meest geschikt is? Lees dan onze keuzehulp Welke gaskachel kies ik?
Een gaskachel kan twee verschillende aansluitingen hebben: de slangpilaaraansluiting en de schroefaansluiting. Bij iedere kachel staat aangegeven welke aansluiting de kachel heeft. Kijk hier goed naar, want je hebt gasslangen voor een slangpilaaraansluiting en gasslangen voor een schroefaansluiting.
In principe kan je een gaskachel op ieder soort gasfles van Butaan, Propaan of LPG aansluiten. Wel zijn er verschillende aansluitingen per gasfles, kijk hier dus ook goed naar.
Bij goed gebruik is een gaskachel niet gevaarlijk. Gaskachels hebben een zuurstofbeveiliging en omvalbeveiliging. Zorg er wel altijd voor dat je de juiste aansluiting gebruikt en dat je de ruimte waarin de gaskachel staat goed ventileert. We hebben een aantal veiligheidstips voor je op een rijtje gezet:
- Zorg voor goede ventilatie.
- Gebruik de juiste aansluiting.
- Zet de gaskachel op een veilige afstand van brandbare materialen zoals gordijnen, meubels of papier.
- Installeer een koolmonoxidemelder.
- Controleer de gaskachel regelmatig.
- Gebruik geen verlengsnoeren.
- Zet de kachel altijd uit wanneer je de ruimte verlaat of gaat slapen.
Wanneer je goed ventileert kun je een gaskachel in je caravan of camper gebruiken, maar omdat het een kleine ruimte is, adviseren we voor gebruik in een caravan of camper een elektrische kachel.
Afhankelijk van de capaciteit van de kachel en de grootte van de voortent, kun je de meeste voortenten binnen een half uur verwarmen. Heb je bijvoorbeeld een kachel met een vermogen van 4200 watt, dan nemen we grofweg aan dat de kachel binnen een half uur een ruimte van 42 m2 kan verwarmen.
Bij de productspecificaties van een camping gaskachels staat altijd het wattage aangegeven dat de gaskachel kan produceren. Bijvoorbeeld: 4000 watt. Dit geeft nog geen indicatie van de omvang van de ruimte waarvoor de gaskachel geschikt is. De richtlijn die je hiervoor aan kunt nemen: 100 watt = 1 vierkante meter. Wanneer je dus een kachel met een vermogen van 4000 watt hebt, kun je er een ruimte van 40 vierkante meter mee verwarmen.
Een gaskachel is in principe zeer onderhoudsarm. Wel is het belangrijk om ieder jaar de gaskachel goed schoon te maken en te controleren of alles nog in orde is.
De meest voorkomende oorzaak van het uitvallen van je kachel is de zuurstofgebrek beveiliging. Deze beveiliging houdt in dat de kachel zichzelf uitschakelt wanneer er niet genoeg zuurstof in de ruimte is. Dit voorkomt onvolledige verbranding en het ontstaan van koolmonoxide. Je kunt het uitvallen van de kachel voorkomen door ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is.
Het is belangrijk dat je een gaskachel op de juiste manier aansteekt. Hoe je dat doet, legt Bram je uit in onderstaande video, of lees het blog Hoe kan ik mijn gaskachel aansteken?.
Je kunt dit eenvoudig uitrekenen: het aantal grammen van de inhoud van je gasfles delen door het verbruik van je gaskachel. Dit wordt meestal weergegeven in grammen per uur en is terug te vinden bij de productspecificaties van de gaskachel onder ‘Max. gasverbruik’. Dit is het gasverbruik wanneer de kachel op vol vermogen wordt gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een gasfles van 5kg en een gaskachel met een gasverbuik van 300 gram per uur, dan kun je de gaskachel ongeveer 17 uur gebruiken met de 5kg gasfles (5000 / 300 = 16,67).
Een gaskachel is niet de meest milieuvriendelijke optie, omdat het verbranden van gas (zoals aardgas, butaan of propaan) CO₂ en andere broeikasgassen uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Hoewel moderne gaskachels efficiënter zijn en minder fijnstof uitstoten dan houtkachels, blijft het gebruik van fossiele brandstoffen een milieubelasting. Voor een duurzamer alternatief zijn elektrische kachels beter geschikt.