Een kampeervakantie met een camper(bus) is een geweldige manier om een bestemming te ontdekken. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van hotels of vluchten. Maar als je voor het eerst met een camper op pad gaat, kan het ook een beetje overweldigend zijn. Waar moet je op letten? Wat moet je meenemen? Geen zorgen! Met deze tips wordt jouw eerste camperreis een gegarandeerd succes.
- Kies de juiste camper
- Oefen het rijden
- Plan je route, maar blijf flexibel
- Controleer de basis van de camper
- Pak slim in
1. Kies de juiste camper
Het begint allemaal met het kiezen van een camper die past bij jouw reisstijl en behoeften. In ons blog Welke soorten campers zijn er? lees je alles over de verschillende soorten campers. Een aantal belangrijke punten om bij de aanschaf of het huren van een camper over na te denken:
- Hoeveel mensen reizen er mee? Zorg dat de camper voldoende slaapplaatsen heeft.
- Wil je een compacte camper voor meer flexibiliteit, of een grotere voor extra comfort?
- Heeft de camper de juiste faciliteiten, zoals een keuken, toilet en douche?
Huur eventueel een camper om te ervaren wat je prettig vindt voordat je er een koopt. In ons blog Veelgestelde vragen over een camper kopen lees je meer informatie en tips over de aanschaf van een camper.
2. Oefen het rijden
Een camper(bus) is vaak groter en zwaarder dan een personenauto, wat het rijden met een camper ook echt anders maakt dan rijden met een auto. Het gewicht van de camper heeft invloed op welk rijbewijs je nodig hebt om met de camper te mogen rijden. Tot 3.500 kilo kun je achter het stuur kruipen met een B-rijbewijs. Tussen 3.500 en 7.500 kilo heb je rijbewijs C1 nodig en boven de 7.500 kilo is rijbewijs C zelfs vereist.
Ga je voor het eerst met een camper op pad? Neem dan zeker de tijd om te wennen aan het rijden en manoeuvreren, vooral als je in een smalle straat of op een camping moet parkeren. Plan een oefenrit, bijvoorbeeld in je woonplaats of op een industrieterrein, en raak vertrouwd met de hoogte en breedte van de camper, het sturen en het optrekken en remmen.
Extra tip: schrijf de hoogte en breedte van je camper op een briefje of sticker en plak deze op je dashboard, zo weet je altijd waar je wel of niet (onder)door kunt!
3. Plan je route, maar blijf flexibel
Een van de mooiste aspecten van reizen met een camper is de vrijheid om je plannen aan te passen. Toch is het handig om vooraf een globale route uit te stippelen. Je wilt namelijk niet onderweg verrast worden door een te smalle weg of een te lage tunnel. Op veel navigatiesystemen kun je tegenwoordig selecteren dat je met een camper rijdt, dat maakt het al een stuk eenvoudiger!
Waar kan je overnachten met een camper(bus)? In sommige landen kun je wildkamperen, maar in de meeste landen ben je verplicht om op een camping of camperplaats te overnachten. Over het algemeen is een camperplaats goedkoper dan een camping. Vooraf boeken? Dat kan per type kampeerder verschillen. Hou je van zekerheid? Kun je prima vooraf boeken. Houd je meer van vrijheid? Dan kun je ook tijdens je reis zelf kijken welke mooie plekken je tegenkomt. We raden je aan om tijdens de drukke vakantieperiodes wel vooraf je overnachtingen te boeken.
Ga je de grens over en trek je Europa in met de camper? Lees dan ook zeker ons blog Met de auto of camper onderweg in Europa? Dit moet je weten!
4. Controleer de basis van de camper
Voor vertrek is het belangrijk om de camper goed te checken:
- Bandenspanning: Zorg dat de banden op de juiste spanning staan, vooral als de camper volgeladen is.
- Gasflessen: Controleer of je voldoende gas hebt voor koken, verwarming en warm water.
- Watertank: Vul de watertank en neem een slang mee voor onderweg. Vul de watertanks niet volledig, dit kan ook nog op de camping zelf. Scheelt weer in gewicht!
- Elektriciteit: Laad de boordaccu op en zorg dat je een verlengsnoer en adapters hebt voor campingstroom.
Met onze Veilig vertrekken checklist weet je zeker dat je niets vergeet voor een veilig vertrek!
5. Pak slim in
Het inpakken van een camper is een kunst op zich. Gebruik een checklist, zoals onze Checklist kamperen met camper, zodat je niets vergeet. En zorg ervoor dat je camper niet te zwaar beladen is. Een overbeladen camper remt slecht, kost meer brandstof en daarnaast kun je er ook een boete voor krijgen. Wanneer je een B-rijbewijs hebt, mag je een camper tot 3500 kilo besturen. Twijfel je over het gewicht? Rijd dan even langs een garage om je camper te wegen.
Houd daarnaast ook rekening met:
- Gewichtsverdeling: Plaats zware items laag en dicht bij de as om slingeren te voorkomen.
- Essentiële spullen: Denk aan kookgerei, een zaklamp, EHBO-kit, kampeerstoelen en een tafel.
- Compacte oplossingen: Gebruik opvouwbare of multifunctionele spullen om ruimte en gewicht te besparen.
Gewicht besparen is altijd een goed idee. Zo ben je minder zwaar en verbruik je minder benzine. Kies daarom eens voor lichtgewicht haringen in plaatsen van stalen varianten. Ook kun je reisverpakkingen van toiletartikelen meenemen. Of gebruik bijvoorbeeld opvouwbare, siliconen pannen. Dit zijn allemaal voorbeelden waarmee je een paar kilo’s bespaart. Als je ervoor kiest om je fietsen thuis te laten en ze op de plek van bestemming huurt, ben je ook al gauw 15-20 kilo per fiets lichter. Leeg ook voor vertrek de vuilwatertank, dit scheelt enorm in gewicht.
Met deze tips ben je goed voorbereid op je eerste kampeervakantie met een camper. Wil je nog meer tips, als beginnend kampeerder? Lees dan ook onze 8 tips voor beginnende kampeerders!