Met de auto of camper naar Italië? Dit moet je weten

Kamperen Italië

Heerlijk naar Italië op vakantie, het land van dolce vita, verrukkelijke pasta, lekkere espresso en natuurlijk prachtige natuur en cultuur. Maar het ligt niet voor de deur. Van Utrecht naar Rome is toch al gauw zo'n 1600 kilometer rijden. Deelnemen aan het verkeer in Italië betekent vooral dat je goed moet opletten. Als keurige Nederlander ben je misschien niet zo bekend met het wat nonchalante rijgedrag van de Italianen. In dit blog vertellen wij je alles wat je moet weten als je met de auto of camper naar Italië gaat!


Er gelden wat basisregels, zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Op rotondes hebben de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden altijd voorrang, tenzij anders staat aangegeven. Verder gelden er nog een aantal andere regels dan in Nederland:

  • Je mag niet roken in een auto of camper in het bijzijn van een zwangere vrouw of passagier onder de 18 jaar (de boete voor deze overtreding is zeer hoog).
  • Bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, hebben een absoluut alcoholverbod.
  • Nader je een onoverzichtelijke bocht of kruising? Dan mag je, als je buiten de bebouwde kom rijdt, geluids- of lichtsignalen geven. Binnen de bebouwde kom mag dit niet tenzij er direct gevaar (voor een aanrijding) bestaat. Vervoer je een ernstig gewonde of zieke? Dan mag je te allen tijde geluidssignalen geven!
  • Rijd je buiten de bebouwde kom, dan is het overdag verplicht om dagrijlicht of dimlicht te voeren. Rijd je in een tunnel en heb je slecht zicht? Voer dan dimlicht, dagrijlicht is niet voldoende.

De maximumsnelheden in Italië komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om de regels vooraf te weten om eventuele boetes te voorkomen.

. Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto´s, campers tot 3500 kg 50 km/h 90 km/h 110 km/h * 130 km/h *
Campers boven 3500kg 50 km/h 80 km/h 80 km/h 100 km/h
Personenauto´s met aanhanger/caravan/vouwwagen 50 km/h 70 km/h 70 km/h 80 km/h
Motoren boven 150 cm3 50 km/h 90 km/h 110 km/h 130 km/h

* Italiaanse bestuurders die minder dan drie jaar in het bezit van een rijbewijs zijn, mogen op autowegen maximaal 90 km/h en op de snelweg maximaal 100 km/h rijden. Voor Nederlandse beginnende bestuurders geldt dit niet.

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Italië zijn wel drie dingen verplicht:

Het gebruik van een gevarendriehoek is alleen verplicht als de auto niet tijdig zichtbaar is voor het overige verkeer, bijvoorbeeld in het donker of bij slecht zicht. Bij pech of een ongeval, buiten de bebouwde kom en in het donker of bij slecht zicht, is het voor zowel de bestuurder als passagiers verplicht om een veiligheidshesje te dragen.

Veiligheidsartikelen Auto

Voor auto's met een Nederlands kenteken gelden in principe dezelfde regels (als in Nederland) voor het vervoeren van kinderen. Huur je een auto in Italië? Dan moet je je aan de volgende regel houden: Voor kinderen jonger dan 4 jaar dient een kinderzitje gebruikt te worden waar een alarmsysteem is ingebouwd. Dit alarmsysteem waarschuwt je als een kind (per ongeluk) in de auto wordt achtergelaten. Het is gevaarlijk om een kind in een stilstaande auto achter te laten, omdat de temperatuur in de auto snel kan oplopen waardoor het kind oververhit kan raken. Dit kan ernstige of zelfs fatale gevolgen hebben. Deze regel geldt alleen voor bestuurders van een auto met Italiaans kenteken. Voor Nederlandse toeristen, die met hun eigen auto rijden, is dit niet verplicht.

In Italië is het verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te houden. Let op: dit geldt ook wanneer je stilstaat in bijvoorbeeld een file of bij een stoplicht en voor fietsers. Je mag alleen een mobiele telefoon vasthouden wanneer je stilstaat langs de weg. Dit geldt ook voor een tablet of ander apparaat. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Het is verboden stil te staan op de volgende plaatsen:

  • Op plaatsen waar het voertuig niet goed zichtbaar is of een obstakel vormt voor het overige verkeer, zoals in een bocht, op een heuvel of bij een kruispunt.
  • In een tunnel.
  • Bij een spoorwegovergang.
  • Bij een verkeersbord (als je daarmee het zicht van andere verkeersdeelnemers op het bord belemmerd).

Het is verboden te parkeren op de volgende plaatsen:

  • Aan de linkerkant van de weg, ook in parkeervakken aan de linkerkant. Rijd je op een eenrichtingsweg? Dan mag het wel, mits er minimaal 3 meter vrije wegbreedte overblijft.
  • Op plaatsen waar het voertuig niet goed zichtbaar is of een obstakel vormt voor het overige verkeer, zoals in een bocht, op een heuvel of bij een kruispunt.
  • Bij een bus- of tramhalte.
  • Voor een afvalcontainer.
  • In delen van het historische centrum van Rome is het verboden om op werkdagen van 7 tot 20 uur te parkeren. Dit geldt niet voor bewoners van dit gebied.

Vrijwel alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Je kunt enkel bij de bemande loketten contact betalen. Wil je met creditcard betalen? Kies dan voor de tolpoortjes met het bijschrift 'Carte'. Bij veel tolstations in Italië kun je ook met een Nederlandse bankpas betalen. Dit kan bij de loketten met het Maestro logo. Maar let op: dit is niet bij alle tolstations mogelijk. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld of een creditcard achter de hand hebt.

Rijd je op een smalle bergweg? Dan heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer. Het dalende verkeer moet dan achteruit rijden, tenzij het stijgende voertuig dichter bij een uitwijkplaats is. Een postauto heeft altijd voorrang.

Rijd je in een tunnel? Dan ben je verplicht om met dimlicht te rijden. Ook moet je extra afstand houden tot je voorganger. De afstand die je moet aanhouden, wordt aangegeven bij de ingang van de tunnel. Zo is de afstand in de Mont Blanc- en de Fréjustunnel bijvoorbeeld 150 meter.

Flitspaalsignalering op je navigatiesysteem of mobiel, zoals Flitsmeister, is in Italië niet toegestaan. Ook het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in Italië, net als in alle Europese landen, verboden.

De fietsen op een fietsendrager mogen zijwaarts aan beide kanten maximaal 30 cm uitsteken (breedte zonder de spiegels). Daarnaast moet de fietsendrager altijd voorzien zijn van een markeringsbord voor Italië. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

De milieuzones gelden vaak in het historische gedeelte van de stad en gaan luchtvervuiling tegen. De regels verschillen per stad, dus check vooraf online welke regels er in de stad die jij wilt bezoeken gelden. Het inrijverbod geldt in vele (historische) steden, zoals Milaan, Pisa, Rome, Florence, Turijn, Bologna, Palermo en Verona. Een milieuzone herken je aan een wit bord met rode rand met daarboven de tekst 'Zona a Traffico Limitato'. Een zelfde bord met de tekst 'Zona Tutelata' betekent dat je in deze zone wel mag rijden maar niet mag parkeren. Let op: er staan hoge boetes op het overtreden van deze regels!

In Nederland zijn we gewend om zelf te tanken bij een tankstation. In Italië, zeker in kleinere dorpen, is het nog gebruikelijk dat de pompbediende dit voor je doet. Wil je een volle tank? Zeg dan: Il pieno, per favore! Voor de betaling hoef je niet naar binnen. Dit kan gewoon vanuit je voertuig.

Tot slot een aantal Italiaanse uitdrukkingen die je op verkeersborden tegen kunt komen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Italiaans Nederlands
Alt Stoppen
Deviazione Omleiding
Zona traffico limitato Verboden in te rijden
Destra Rechts
Sinistra Links
Strada sdrucciolevole Slipgevaar
Tornante, tornanti Gevaarlijke bocht, bochten
Veicoli lenti Strook voor langzaam verkeer
Rallentare Langzamer rijden
Area successiva Volgende parkeerplaats/tankstation/wegrestaurant



Wij wensen je een veilige rit naar en door Italië!

Ga je naar een ander land? Lees onze andere blogs: met de auto naar Kroatië, met de auto naar Spanje, met de auto naar Duitsland, met de auto naar België, met de auto naar Frankrijk en met de auto onderweg in Europa.


Deel dit artikel: