Na jaren kamperen en wandel- en fietsvakanties waren Niek en Elze uit Eindhoven toe aan iets nieuws: ze besloten te gaan kamperen in een zelfgemaakte huifkar! Geen veelvoorkomende kampeervorm in Nederland, maar Niek en Elze zien deze manier van kamperen als een grote, maar leuke uitdaging. Huren of kopen was voor hen geen optie, want ze besloten hun eigen huifkar te bouwen. Wij mochten een kijkje nemen bij het eindresultaat dat ze met trots lieten zien.
Het idee
Het idee ontstond toen ze nadachten over de vakantie voor het volgende jaar. Niek vertelt: "We hebben verschillende vormen van kamperen geprobeerd, maar we vonden het tijd voor iets anders". Na wat zoeken op internet en het bekijken van mooie foto’s op Pinterest, was daar opeens het idee om zelf een huifkar te maken. Ze lieten er geen gras over groeien, na een week hadden ze al een onderstel gekocht om de huifkar op te bouwen. Niek had de tijd en motivatie om er gelijk aan te beginnen: "Ik heb de wagen in 3 maanden gebouwd, maar ik heb ook verhalen gehoord van mensen die er in hun vrije tijd 3 jaar over hebben gedaan. Het kost super veel tijd en energie".
Het is een mix van drie huifkar soorten. Je hebt natuurlijk de welbekende gypsy wagons, je hebt de bowtop wagons en je hebt de Amerikaanse sheep wagons. "Hier hebben we onze inspiratie vandaan gehaald. Zo hebben we net als bij de bowtop- en sheep wagons ook een gebogen dak gemaakt. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Alles is van hout, dus dat betekent dat we de houten latjes moesten buigen. We hebben de latjes verwarmd, zodat het buigbaar werd en dit was een klus waar we zo'n 40 uur mee bezig zijn geweest", aldus Niek. Voor de binnenkant hebben ze uit alle drie soorten een beetje inspiratie gehaald. Bij de vraag of ze een ontwerp hebben gemaakt, beginnen ze allebei te lachen. Elze: "Dat was wel het plan, maar dat werkte niet. Niek is begonnen met tutorials kijken op youtube en dit maakte hij de volgende dag na en zo heeft hij de wagen eigenlijk zonder ontwerp helemaal afgemaakt."
Het materiaal van de huifkar
Alles is van hout. Niek en Elze hebben bewust geen plaatmateriaal of kit gebruikt: "We wilden alles zo basic mogelijk maken, en daarbij is hout ook gewoon erg mooi.". Zowel het raamwerk als het bed, het keukenblok, de vloer en de zithoek zijn van hout. Voor de veiligheid hebben ze alleen onder de kachel tegels gelegd. Het buitendoek is van zeil. "We hadden er al zoveel tijd en geld in gestoken, dat we de afwerking ook erg belangrijk vonden. De pijp van de kachel moest er bijvoorbeeld precies doorheen en we wilden het graag goed doen, daarom hebben we het zeil op maat laten maken."
Comfort en voorzieningen
Hoewel Niek en Elze de wagen vrij basic hebben gehouden, hebben ze nog wel goed comfort. "Het bed ligt super lekker en we hebben er ook nog meerdere zitplekken ingebouwd", aldus Elze. Koken doen ze op een kachel en fornuis in één. Deze zijn gemaakt voor Sahara Bell tenten, maar werken in deze huifkar ook perfect. Ze moeten wel echt vuur maken om warmte te creëren. "Het is niet zo dat we de kachel aandraaien en dat het gelijk warm is. Het is klein, maar wel comfortabel. We zijn ook weleens op fietsvakantie geweest en dan zit je 's avonds ook in een kleine koepeltent. “Wat dat betreft hebben we nu dus meer comfort en ruimte", aldus Elze. Omdat ze koken op vuur, maken ze gebruik van gietijzeren pannen en onder de zitplekken zit zelfs een koelkast en een porta potti geïnstalleerd. Voor wat extra gemak hebben ze op het keukenblok nog een kleine kookplaat staan.
Proefkamperen
Voordat ze er echt mee gaan kamperen, zijn ze nu aan het proefkamperen bij de opa en oma van Niek. In de toekomst zien ze zichzelf er wel mee rondtrekken in zomervakanties: "Het liefst gaan we dan met zo min mogelijk weg en we zien wel waar we uitkomen. De huifkar trekt nu al veel bekijks, dus een avontuur zal het zeker worden." Niek en Elze zijn trots op het resultaat: "Het is eigenlijk precies geworden zoals we bedacht hadden. Als je een leuk idee hebt, moet je het dus gewoon doen!"
Heb je ook een bijzonder vakantieverhaal of heb je jouw caravan of camper omgebouwd of gepimpt? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw verhaal ook op ons blog!