Hoe berg ik een zelfopblazende slaapmat op?

slaapmat opbergen

Zit je kampeervakantie erop en is het tijd om je kampeerspullen weer op te bergen? Dan is het belangrijk dat je je kampeerartikelen op de juiste manier opbergt, zodat je er de volgende kampeervakantie weer optimaal van kunt genieten! Slaapmatten zijn er in verschillende varianten met ook verschillende manieren van opbergen. Waar schuimmatten bijvoorbeeld gewoon opgerold en in de tas teruggestopt kunnen worden, hebben zelfopblazende slaapmatten wat meer opberg instructies.In dit blog vertellen we je hoe je een zelfopblazende slaapmat op de juiste manier opbergt en waar je op moet letten.

De vulling

Een zelfopblazende slaapmat, ook wel een self inflating slaapmat, is niet alleen populair door het hoge ligcomfort en isolerend vermogen, maar ook door de makkelijke ingebruikname. Je hebt geen pomp nodig om ze op te pompen, ze blazen zich namelijk zelf op, zoals de naam al zegt. Een zelfopblazende slaapmat bestaat uit een isolerende, comprimeerbare schuimkern in een luchtdichte hoes met een of meerdere ventielen. In opgerolde toestand, hoe je de mat koopt, is deze schuimkern gecomprimeerd. Oftewel, samengedrukt. Hierdoor ontstaat een onderdruk. Je kunt dit goed vergelijken met een spons. Deze kun je samendrukken tot een zeer compacte grootte. Laat je hem los, dan neemt hij weer de oude vorm aan. Bij een zelfopblazende slaapmat gebeurt het uitdijen door het openen van het ventiel, waardoor lucht naar binnen kan komen.

vulling slaapmat

Wel of niet oprollen?

Een slaapmat koop je opgerold in de opberghoes. Het oprollen van de slaapmat is een goede methode voor tijdens het transport, zo neemt de mat zo min mogelijk ruimte in. Het lijkt logisch om de mat na gebruik ook weer opgerold in de hoes terug te stoppen. Zo doe je dat namelijk ook met tenten, dekbedden en tapijten op de camping. Echter raden we je aan om een zelfopblazende slaapmat na gebruik juist niet opgerold op te bergen. Wanneer de schuimkern te lang samengedrukt wordt dan lijdt de vulling daar namelijk onder. Wat tot gevolg heeft dat de mat daarna niet meer goed zelf opblaast. De kern blijft dan in de gecomprimeerde toestand, waardoor je alsnog een pomp nodig hebt om de mat op te blazen.

Let op: Blaas een slaapmat nooit met de mond op als deze niet meer vanzelf opblaast. De lucht uit je longen is vochtig en condenseert meteen met de fijne segmenten van de mat. Dit kan voor schimmelvorming zorgen en zo de schuimkern kapot maken. Is er toch vocht in de mat gekomen? Leg de mat dan met open ventiel in de zon zodat het vocht kan ontsnappen. Rol de mat een paar keer op en druk de lucht (en daarmee het vocht) uit de mat.

Wil je je zelfopblazende slaapmat oprollen voor vervoer? Bekijk dan onderstaande video waarin Rosanne je stap voor stap laat zien hoe je dit op de juiste manier doet.

Tips voor het opbergen

Maar hoe berg je een zelfopblazende slaapmat dan wel op? Hier een aantal tips:

  • Opengerold en opgeblazen: Berg de slaapmat open en opgeblazen op. Zo wordt de schuimkern niet samengedrukt.
  • Met open ventiel: Zorg dat het ventiel altijd open staat wanneer je de zelfopblazende slaapmat opbergt. Zo kan vocht dat zich eventueel nog in de mat bevindt goed ontsnappen.
  • Staand of liggend: Berg de slaapmat staand of liggend op en leg geen zware dingen op of tegen de mat.
  • Droge en geventileerde omgeving: Berg de zelfopblazende mat op in een droge en goed geventileerde ruimte, dit zorgt voor een zo lang mogelijk levensduur van de slaapmat.

Ergens in huis bevindt zich altijd wel een plekje voor de mat. Staand achter de deur of in de kast, liggend op de kast of onder het bed.

slaapmat opbergen

Als je met bovenstaande punten rekening houdt, blijft je zelfopblazende slaapmat nog lang als nieuw en heb je er optimaal plezier van.




Deel dit artikel: