

Kamperen en de natuur gaan hand in hand. Juist daarom is het fijn en gemakkelijk om tijdens je kampeervakantie ook een beetje rekening te houden met je groene, natuurrijke omgeving. Je kunt natuurlijk nooit met alles rekening houden, maar met een paar slimme keuzes kun je al een stuk groener kamperen. Of je nu een keer kiest voor een ecocamping of gewoon wat minder water verbruikt: iedere stap telt. We zetten een paar simpele en haalbare ideeën voor je op een rij:
- Kamperen op een eco camping
- Afval scheiden en opruimen
- Zonne-energie
- Kies voor uitstapjes in de buurt
- Herbruikbaar servies: goed voor nu én later
- Water: een beetje zuinig doet al veel
- Natuurlijke toiletvloeistof (of het groenere broertje: een composttoilet)
1. Kamperen op een eco camping
Heel veel campings houden al rekening met het milieu, maar ecocampings gaan net een stapje verder. Op deze campings vind je waterbesparende douches, een goed afvalscheidsysteem en er worden vaak zonnepanelen voor elektriciteit gebruikt. Daarnaast liggen deze campings vaak op rustige, landelijke plekken midden in de natuur. Dus als je graag groener wilt kamperen zonder meteen alles om te gooien, dan is een verblijf op een eco-camping een mooie eerste stap.
2. Afval scheiden en opruimen
Misschien wel de makkelijkste manier om duurzamer te kamperen: afval goed scheiden en opruimen. Zo blijft de natuur schoon en door te scheiden kunnen materialen beter worden hergebruikt. Niet alleen fijn voor de omgeving, maar ook voor de dieren die er leven. Met een simpel systeem van meerdere afvalbakken in verschillende kleuren, zoals deze van Curver, houd je het overzicht en blijft je plek netjes. Jij blij, natuur blij!
3. Zonne-energie
Een zonnepaneel op je camper, caravan of zelfs los op je kampeerplek: het is een slimme manier om zelf groene energie op te wekken. Met behulp van een zonnepaneel kan onder andere je telefoon opladen of je koelbox laten draaien zonder afhankelijk te zijn van stroompalen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar geeft ook een stukje vrijheid.
4. Kies voor uitstapjes in de buurt
Je bent waarschijnlijk al een flink stuk met de auto op pad geweest om op je kampeerbestemming te komen, dus waarom het vermaak niet wat dichterbij zoeken? Verken de omgeving van je camping te voet of op de (huur)fiets. Misschien ligt er wel een prachtig bos, zwemmeer of dorpje op loopafstand. Dat scheelt brandstof én je beleeft je vakantiebestemming net wat intenser. En vergeet dan natuurlijk niet om je afval bij vertrek netjes op te ruimen.
5. Herbruikbaar servies: goed voor nu én later
Wegwerpbestek en -borden zijn makkelijk, maar belanden helaas vaak na een keer gebruik al in de afvalbak. Investeer liever in een robuust campingservies dat tegen een stootje kan. Er zijn tegenwoordig veel lichtgewicht, duurzame serviessets te vinden die er ook nog fleurig uitzien. Zo eet je comfortabel én draag je bij aan minder afval.
6. Water: een beetje zuinig doet al veel
Tijdens het kamperen kun je makkelijk water besparen, zonder dat dit moeite kost. Water lijkt misschien overal beschikbaar, maar schoon water is kostbaar, vooral op plekken waar de natuur kwetsbaar is of water beperkter aanwezig is, denk aan Zuid-Europese landen of ecocampings. Ga bewust met water om door je afwas op te sparen in plaats van elk bordje meteen schoon te maken. Zo hoeft de kraan maar één keer aan. Ook bij het koken kun je slim omgaan met water - hergebruik restjes kookwater en kook met de deksel op de pan. Kleine gewoontes, groot verschil.
7. Natuurlijke toiletvloeistof (of het groenere broertje: een composttoilet)
Gebruik je een chemisch toilet? Overweeg dan een organische toiletvloeistof zoals die van Solbio. Deze is biologisch afbreekbaar en vrij van kleurstoffen. Nog een stapje groener? Het Boxio scheidingstoilet werkt zonder water of chemicaliën en is gemaakt van gerecycled plastic. Dankzij de composteerbare zakken kun je alles eenvoudig en verantwoord weggooien.