EHBO-kit voor kamperen met kinderen: wat mag er niet ontbreken?

EHBO-kit voor kamperen met kinderen: wat mag er niet ontbreken?

Een valpartij tijdens een potje voetbal met de campingvriendjes of een tekenbeet die je kind op heeft gelopen tijdens een speurtocht in het bos: het komt je vast herkenbaar voor! Als je gaat kamperen met kinderen is een EHBO-kit onmisbaar. Wat mag er niet ontbreken in een EHBO-set voor kamperen met kinderen? We zetten de musthaves voor je op een rijtje in deze blog.

*In Nederland is een EHBO-kit in de auto niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.

Standaard EHBO-kit

Je kunt natuurlijk een vooraf samengestelde kit meenemen. Een EHBO-kit bestaat uit een aantal basisartikelen, zoals verschillende soorten pleisters, gaasjes, verband, een verbandschaar, alcoholdoekjes, een mitella, handschoenen, een pincet en een instructie. Dit is in principe een goede basis van wat er in een EHBO kit moet zitten.

Wat mag er niet ontbreken in je EHBO-kit voor kinderen?

Wil je voorbereid zijn op alle mogelijke situaties? Dan zijn er nog een aantal EHBO artikelen die echt niet mogen ontbreken in je EHBO-kit als je gaat kamperen met kinderen. Vul je standaard EHBO-kit aan met de nodige artikelen of stel je eigen EHBO doos samen.

Euro verbanddoos Sunware First Aid Box
  1. Medicijnen
  2. Pleisters
  3. Verbandmiddelen
  4. Vallen en stoten middel
  5. Ontsmettingsmiddelen
  6. Middelen voor het verwijderen en bestrijden van insecten
  7. Pijnstilling
  8. Verkoudheidsmiddelen
  9. Middel tegen reisziekte
  10. Middelen tegen diarree of maag- en darmklachten
  11. Andere handige EHBO artikelen

1. Medicijnen

Medicijnen op doktersvoorschrift, zoals allergiepillen of andere medicijnen die je kind gebruikt.

2. Pleisters

Verschillende soorten pleisters, zoals waterproofpleisters, blarenpleisters, wondpleisters, hechtpleisters (zwaluwstaartjes) en likdoornpleisters. Hiermee ben je op alle situaties voorbereid!

3. Verbandmiddelen

Verbandmiddelen, zoals zwachtels, verband, steriele gaasjes, watten, tape en een verbandschaar. Vergeet ook geen mitella mee te nemen (als deze nog niet bij je set zit) voor als de schouder, pols of arm rust nodig heeft na een harde val.

4. Vallen en stoten middel

Je zult ongetwijfeld 'vallen en stoten gel' nodig hebben als je gaat kamperen met kinderen die het liefst de hele dag buiten spelen!

5. Ontsmettingsmiddelen

Ontsmettingsmiddelen, zoals wondspray, Betadine en/of Sterilon voor het schoonmaken van wondjes en schaafplekken. Heb je kleine kinderen? Kies dan voor een wondspray voor kinderen om je campingburen te vriend te houden. ;)

6. Middelen voor het verwijderen en bestrijden van insecten

Denk aan een insectenbeet gel, -lotion of -spray of een anti-teek spray. Als je gaat kamperen met kinderen is het belangrijk om een muggenspray zonder DEET te nemen. Voor het verwijderen van teken kun je een tekenset of tekenkaart aanschaffen. En is je kind gebeten door een wesp? Dan is het belangrijk om het gif direct te verwijderen met een gifpomp. Deze producten kun je allemaal vinden in onze reisapotheek.

7. Pijnstillers

Pijnstillers mogen ook absoluut niet ontbreken in je EHBO-kit. Dit kun je gebruiken als je kind zich ziekjes voelt, maar ook om de pijn te verminderen na een harde val. Voor kinderen is het aan te raden om paracetamol of ibuprofen als drankje of in de vorm van een zetpil te gebruiken, in plaats van in tabletvorm. Lees de bijsluiter van de pijnstillers voor meer informatie over de hoeveelheid die je kind mag.

8. Verkoudheidsmiddelen

Hoestdrank en neus-/oordruppels voor wanneer je kind verkouden is. Je kunt maar beter op alles voorbereid zijn.

9. Middel tegen reisziekte

Een middel tegen reisziekte is onmisbaar als je een lange tijd onderweg bent. Je kunt ook speciale polsbandjes kopen om reisziekte te verminderen.

10. Middelen tegen diarree of maag- en darmklachten

Vergeet ook geen middelen tegen diarree of maagklachten. Heeft je kind last van diarree, dan is het belangrijk om ORS bij de hand te hebben. Dit vult het verlies van water, suikers en zouten weer aan.

11. Andere handige EHBO artikelen

Vergeet ook geen (digitale)thermometer en een pincet voor het verwijderen van splinters mee te nemen. Bekijk onze reisapotheek voor meer handige EHBO artikelen.

We hebben alle EHBO artikelen voor je op een rijtje gezet in een checklist, zodat je kunt afstrepen wat je al hebt! Download de EHBO checklist voor kamperen (met kinderen).

Extra tips voor het samenstellen en bijwerken van je EHBO-kit voor kinderen

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het checken van de houdbaarheidsdatum en het aanvullen van gebruikte EHBO artikelen. Ook bestaan er apps die je met behulp van een live chat medische hulp kunnen geven.

1. Houdbaarheid van EHBO artikelen

Check elke keer, voordat je gaat kamperen, of al je artikelen nog houdbaar zijn. We hebben het dan niet alleen over de gels en zalfjes, maar ook verbandmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum. Het gaat dan met name om steriele verbandmiddelen die hygiënisch en bacterievrij verpakt zijn.

2. Vervangen en aanvullen

Nadat je alle EHBO artikelen op houdbaarheidsdatum hebt gecheckt, vul je alles weer aan. Vervang de artikelen die over datum zijn en vul de artikelen die je tijdens de vorige vakantie gebruikt hebt weer aan.

Tip: Houd tijdens je kampeervakantie bij welk EHBO materiaal je gebruikt. Dit maakt het aanvullen gemakkelijker.

3. Handige EHBO apps

Als je weinig verstand hebt van EHBO dan zijn er apps die je in bepaalde situaties kunnen helpen. Download bijvoorbeeld de app ‘Zilveren Kruis Wijzer’ voor chatcontact met een medisch expert en andere medische tips. Je kunt in deze app een foto van bijvoorbeeld een wond of uitslag sturen en de medisch expert geeft dan advies.

Zorg dat je de verbanddoos op een handige plek in de auto ligt. Leg de doos bijvoorbeeld onder de bijrijdersstoel, op de achterbank of op de hoedenplank. Is er geen plek meer? Leg de verbanddoos dan bovenop de rest van de spullen in de kofferbak. Een verbanddoos is namelijk letterlijk je eerste hulp in de auto. Met deze tips ben je op alle situaties voorbereid en kun je veilig kamperen met kinderen!


Deel dit artikel: