Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Sarina.
Eigenaar van deze caravan | Sarina (30) |
Kampeert sinds | Kindertijd (2 weken oud) |
Caravantype | Bürstner Club |
Bouwjaar | 1988 |
Kun je iets over jezelf en je kampeerervaringen vertellen?
"Hallo, ik ben Sari, 30 jaar oud en ik kampeer al mijn hele leven. Ik ben er echt mee opgegroeid. We waren altijd op pad met de camper en later met de caravan. Op een gegeven moment had ik alleen niet zo’n zin meer in een kampeervakantie, omdat het een beetje druk was (we waren altijd met z’n vijven onderweg: mijn ouders, twee zusjes en ik). Omdat we altijd naar dezelfde plekken gingen begon dat een beetje te vervelen en werd het wat saai daar. Uiteindelijk nam ik steeds meer afstand van het kamperen. Op een gegeven moment zag ik steeds meer foto’s uit Amerika, Australië en overal over de wereld waar jonge mensen met hun camper op reis waren. Dat wilde ik ook! In die periode was het alleen nog maar een droom. Tot mijn zusje erover na ging denken om een caravan te kopen. Iedereen moest er een beetje om lachen, omdat ze geeneens een auto of een rijbewijs had. Maar toch stond haar besluit vast: kort daarna stond er een kleine Hymer Eriba bij ons op de stoep. Dat inspireerde mij om mijn dromen na te jagen en me niet snel van mijn pad te laten brengen zodra ik het gevoel had dat het niet zou lukken. Ik hielp haar als ik tijd had en vond het erg leuk om samen te werken en creatief bezig te zijn."
Hoe zag jouw caravan eruit toen je hem kocht en waar heb je hem gevonden?
"Ik wist het zeker: ik wilde mijn eigen project. Iets wat mij kon helpen om mijn dromen waar te maken. Ik wilde een kleine oase creëren, precies volgens mijn eigen ideeën. Ik heb veel gezocht op alle welbekende internetsites en gezocht tot ik een caravan vond dat volgens de beschrijving in redelijk goede staat verkeerde. Niet veel later reed ik samen met mijn vader naar een caravan toe. Helaas was het een totale mislukking. Op de terugweg zaten we met elkaar in de auto en waren we wat aan het kletsen. Mijn vader kwam op het idee om te kijken of er in die buurt nog handelaren waren. We deden wat onderzoek en een paar minuten later vonden we er een in de buurt. Hij had ook nog een interessant aanbod staan. De caravan leek in topconditie en was voorzien van TÜV (dat was belangrijk voor mijn vader - hij is zelf erg handig, maar caravans zijn niet zijn specialiteit). Van binnen was de conditie van de caravan ook redelijk goed. Een beetje verouderd met wat kleine beschadigingen. Mijn vader en ik waren het er direct over eens dat de basis geweldig was en we er zeker iets van zouden kunnen maken."
Heeft je caravan een bijnaam?
"Mijn caravan komt oorspronkelijk uit Nederland, dus wilde ik een naam die daar verband mee had. Ja, dit moest het zijn: 'kleine Rik' ging het worden."
Hoe kwam je op het idee om de caravan te pimpen?
"Persoonlijk houd ik echt enorm veel van interieur en inrichtingen, dus waarom zou ik dan kamperen zonder? Ik zag hier vooral de mogelijkheid om met beperkte middelen een hele fijne plek voor mezelf te creëren. Met dingen waar ik van houd en die goed bij elkaar passen."
"Ik ervaar heel bewust een verandering in onze tijd. Veel jonge mensen merken hoe sterk ze de verbondenheid en de nabijheid met de natuur waarderen. Met een busje of caravan/camper kun je heel eenvoudig veel onafhankelijker en flexibeler zijn. En wie heeft er nou echt zoveel vierkante meters huis nodig? Vaak stoppen we er dan veel te veel spullen in die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben en die ons eerder belasten dan dat ze ons gelukkig maken."
Hoe verliep de renovatie?
"Ik ben gestart door de caravan van alle oude dingen te ontdoen: gordijnen, stoffen, kussenslopen, alles waar een luchtje aan kon zitten (gelukkig had het geen intense eigen geur). Toen we alles van de muren hadden gehaald ben ik begonnen met de zitbanken. Deze heb ik uit elkaar gehaald zodat het makkelijker en beter te schilderen was. Toen was het tijd om de kwast in de hand te nemen en te gaan schilderen. Het was behoorlijk warm, want ik heb in de schaduw geschilderd en daar was het nog 40 graden. Eindelijk een echte zomer in Duitsland en ik wilde me absoluut niet laten tegenhouden. Ik ben daar drie dagen mee bezig geweest en vervolgens zijn alle deuren en kasten geverfd."
"Ik vond het belangrijk om mijn eigen stijl aan te brengen dus was ik veel aan het brainstormen over alles wat ik maar kon wensen. Beetje bij beetje verhuisde het ene renovatieproject na het andere naar Rik. Ik was super enthousiast over de veranderingen die elke stap met zich meebracht. Er is onder andere een mooie tafel en een nieuwe kastdeur gemaakt."
"Na ongeveer twee maanden was ik met het grootste gedeelte klaar. Helemaal klaar is hij tot op heden nog niet. Een paar veranderingen en verbeteringen in de keuken en ook de buitenkant staan nog op de planning. En om heel eerlijk te zijn, wanneer ben je nou echt klaar? Er is altijd wel wat te doen!"
Wat heb je allemaal veranderd?
"De indeling en de meeste meubels zijn gebleven. Enkele zelfgemaakte items zijn naar de caravan verhuisd. Ik veranderde de keuken, tafels en een paar accenten. De grootste verandering komt eigenlijk door de lichte kleur en natuurlijk de nieuwe inrichting als je kijkt naar de details zoals decoraties en kussens. Het “thuisgevoel” moest bij mij echt op de voorgrond staan."
Waar ben je het meest trots op?
"Op de samenhang en op het feit dat ik omringd ben door dingen die mij gelukkig maken. Het hele project maakt me trots."
Krijg je veel reacties als je op pad bent met de caravan?
"Aan de buitenkant is mijn caravan nog vrij onopvallend dus de meeste reacties komen van bekenden of op Instagram. Medekampeerders hebben het nog niet in de gaten. Ik ben altijd heel blij als ik iemands ‘kampeervonk’ kan aanwakkeren en dit onderwerp ook interessant kan maken voor niet-kampeerders."
Wat zijn je kampeerplannen?
"In de zomer, zodra kamperen weer is toegestaan, willen we weer naar zee. Of Duitsland of Denemarken of ergens anders in Europa. Dat beslis ik spontaan. Zolang de zon schijnt en mijn dierbaren bij mij kunnen zijn is mijn wereld prima (een beetje regen is ook nog wel oké)."
Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!