Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer een kijkje in de caravan van Bart & Merel.
Eigenaren van deze caravan: | Bart (24) & Merel (20) |
Kampeerders sinds: | Bart al van kinds af aan, Merel sinds ze de caravan hebben. |
Caravantype: | De Reu casbah |
Bouwjaar: | 1966 |
Hoe ontstond het idee om een caravan te gaan pimpen?
“Ik (Bart) heb altijd al gezegd dat ik voor een prikkie een caravan wil overnemen om vervolgens het interieur om te bouwen en op te knappen. Ik was bij vrienden van mijn ouders en kwam dit onderwerp ter sprake. Zij vertelden dat zij nog iemand kenden met een oude caravan die niet meer gebruikt werd.”
“Een week later gingen we kijken en het was inderdaad een oudje. De caravan had zeker 10 jaar stilgestaan dus dat werd een hele uitdaging. Daarnaast was een deel van de bodem rot, maar ik zag gelijk dat ik dit wel kon opknappen. Na lang nadenken en overleggen met m’n ouders hebben we toch besloten de caravan op te halen. We mochten de caravan gratis meenemen en konden ‘m bij mijn peettante neerzetten. Het project kon beginnen!”
Wat was de grootste uitdaging voor jullie?
“Het idee was om de caravan binnen nieuwe meubels te geven en van buiten te verven. Daarnaast wilden we het onderstel, de remmen en de banden nakijken en zo nodig vernieuwen. Uiteindelijk bleek dit allemaal anders te lopen en was het hele project één grote uitdaging.”
Hoe is het proces van de verbouwing verlopen?
“Het was lastig kiezen waar te beginnen. Uiteindelijk ben ik begonnen met alles slopen aan de binnenkant. Al snel kwam de eerste tegenslag: één wand liet een beetje los. Toen ik zag dat de wand los zat, trok ik ‘m een beetje verder los en viel er allemaal zwarte rotzooi uit. De wand was compleet rot. Vervolgens had ik de keuze: verdergaan, of de caravan gewoon naar de sloop brengen. Ik heb besloten om door te gaan en heb alle wanden eruit gehaald. Uiteindelijk was er alleen een ijzer omhulsel over, een bodem en een onderstel. Ik heb ook de hele vloer gesloopt, aangezien ik wist dat daar ook een deel rot was.”
“Ik heb het onderstel grondig schoongemaakt (wat heel veel werk was) en vervolgens langzaam begonnen met alles weer opbouwen. De wanden vervangen, nieuwe vloer erin, nieuwe wielkasten laten maken, stroom door de wanden gelegd en de wanden geïsoleerd. Ook het waterdicht maken van de caravan was een hele klus. De ramen lekten en de wanden bleken niet tegen vocht te kunnen. Na 3 reparaties was de caravan eindelijk waterdicht.”
"Na al deze grote projecten was het tijd voor het interieur. Toen de meubels eenmaal bekleed waren en de lattenbodem in het bed was gemaakt, konden we beginnen met de binnenkant verven. Het einde kwam eindelijk in zicht! Anderhalf jaar zijn we bezig geweest. Het was veel meer werk dan gepland en we hebben veel tegenslagen gehad."
Wat hebben jullie allemaal veranderd aan de caravan?
“Alles is verbouwd en veranderd. Ik heb alles zelf gedaan en zelf verzonnen. Ik ben trots op het resultaat.”
Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?
“We krijgen veel bekijks omdat het een hele kleine oude caravan is. Daarnaast ook omdat we nog heel jong zijn tegenover onze mede kampeerders.”
Wat zijn jullie plannen met de caravan?
“We hebben afgelopen jaar in Nederland gekampeerd en dat is ook dit jaar het plan.”
Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!