Goed voorbereid en veilig op weg gaan met een caravan is erg belangrijk. Dit begint al met je caravan beladen op de juiste manier. In dit blog leggen wij jou uit hoe je dit moet doen en hoe je dit kunt meten.
Waarom is het belangrijk dat je een caravan op de juiste manier belaadt?
Als je je caravan op een goede manier belaadt, stuur je beter en ben je minder gevoelig voor grote voertuigen die je inhalen. Ook zal jouw combinatie minder snel slingeren en bovendien is je verbruik dan minder. Eigenlijk kun je er het volgende over zeggen: Hoe lichter de caravan is, hoe lager het brandstofverbruik.
Voor het correct beladen van je caravan moet je de volgende vier stappen doorlopen:- Controleer je banden
- Bereken hoe zwaar je caravan mag zijn
- Belaad je caravan op de juiste manier
- Zorg voor een goede kogeldruk
1. Controleer je banden
Allereerst is het belangrijk om voor vertrek je banden goed te controleren. Doe dit niet de dag voordat je vertrekt, want als je banden vervangen moeten worden, kun je weleens te laat zijn. Vervang je banden op tijd! Beschadigingen of scheurtjes in de band kunnen namelijk tot vervelende problemen leiden. Op de band staat een code (DOT-code) waarmee je kunt zien hoe oud de band is.
Controleer je banden altijd op een paar punten:
- Hebben de banden nog genoeg profiel? Met minder dan 2 mm is het niet verstandig om de weg op te gaan.
- Check de bandenspanning. Als die te laag is ontstaat er warmteontwikkeling. Door warmteontwikkeling beschadigt de band, waardoor je kans hebt op een klapband. En dat wil je vermijden toch? Daarnaast verbruikt je auto minder brandstof als je met de juiste bandenspanning rijdt. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje en op de band. Let op: Meet de bandenspanning in beladen toestand.
- Vergeet je autobanden en de reserveband ook niet te controleren.
Om uitdroging van je banden te voorkomen, kun je de banden (bij aankomst op bestemming) afdekken met een plaat, doek of speciale wielhoezen. Je kunt de banden ook vullen met stikstof. Door stikstof toe te voegen blijft de band langer op spanning. Als de buitentemperatuur dan stijgt, zet de band minder uit en wordt die dus minder warm.
2. Bereken hoe zwaar je caravan mag zijn
De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Verder geldt: hoe zwaarder het trekkende voertuig en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg. De truc is dan ook om eerst de ruimte in de auto te benutten, voordat je de caravan vol pakt. Je kunt het gewicht in de gaten houden met een praktische weger of met behulp van het ProPlus neuswiel met weegfunctie. Het is vanzelfsprekend dat je de wettelijk toegestane maximale gewichten niet overschrijdt. Die gegevens vind je op het kentekenbewijs van de caravan en de auto.
Hoe je jouw caravan kunt wegen laat Bram in onderstaande video zien:
3. Belaad je caravan op de juiste manier
Het is belangrijk om je caravan op de juiste manier te beladen om ongelukken te voorkomen. Maar wat is dan de beste indeling?
Zware spullen
Leg zware dingen bij voorkeur in de auto, tussen de assen. Een voortent kun je gemakkelijk tussen de voor- en achterbank leggen. Gaat het niet passen en moeten de spullen toch in de caravan? Leg ze dan op de grond net voor de as. Zorg er dan wel voor dat je het gewicht over beide wielen verdeelt, zodat je stabiel op de weg ligt.
Grote gewichten moeten in ieder geval niet hoog (bovenkastjes) of achterin de caravan vervoerd worden.
Middelzware spullen
Middelzware spullen, zoals kampeermeubelen, kun je op het bed of op de grond leggen. Let erop dat je alles goed neerlegt, zodat het niet gaat schuiven.
Lichte spullen
Lichte spullen, zoals kleren, kun je prima in de bovenkastjes opbergen. Zorg ervoor dat de kastjes goed dicht zijn, zodat de lading niet schuift.
In onderstaande afbeelding zie je een duidelijk overzicht van waar je lichte, middelzware en zware spullen het best neer kunt leggen.
Tips voor het inpakken
- Pak je bagage zo in dat de wieldruk links en rechts (nagenoeg) gelijk is. Met een caravanweger kun je het totaalgewicht meten, maar ook de verdeling links-rechts. Zo kun je voor je vertrek checken of je goed beladen bent en waar nodig het een en ander corrigeren.
- Neem niet te veel water mee in de verswatertank. Een liter of tien is voor een dag rijden echt wel genoeg.
- De disselbak is vaak ook een geliefde opbergplek. Wanneer de disselbak voorbestemd is voor het plaatsen van de gasfles of reserveband, is het wat betreft de druk op de dissel misschien verstandig de reserveband op een andere plek te bewaren. Bewaar deze bijvoorbeeld in de auto of onder de caravan met een reservewielhouder. Welke houder is geschikt? Lees het in de blog: Welke reservewielhouder past onder mijn caravan?.
- Neem je fietsen mee op vakantie? Zet ze dan op het dak van de auto. Op de dissel kan eventueel ook, maar houd er dan rekening mee dat je door het gebruik van een fietsendrager dissel, misschien niet goed bij de disselbak kunt komen. Let er wel op dat de druk op de dissel niet te groot wordt. We raden je af om het dak van de caravan te beladen. Dan komt het zwaartepunt van de caravan hoger te liggen en dat kan voor een goede wegligging maar beter zo laag mogelijk zijn. Dus, zet de fietsen op het dak van de auto of eventueel op de dissel.
4. Zorg voor een goede kogeldruk
Kogeldruk is kort gezegd de kracht waarmee de caravan op de trekhaak van de auto rust. Dit wordt uitgedrukt in kilogrammen.
Houd de maximale trekkracht van de auto en de kogeldruk goed in de gaten. Deze informatie vind je in het kentekenbewijs. Het beste is als de kogeldruk in de buurt van het maximum dat de auto mag hebben ligt. Ga er niet te veel onder zitten, want dan heb je kans dat de caravan gaat slingeren. Ga er zeker ook niet overheen, want dat komt de vering van de achteras niet ten goede. Die is daar namelijk niet op berekend. De kogeldruk kun je meten met een kogeldrukmeter of een simpele weger.
Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en de tips hebt toegepast, zou je in principe een prettige en onbezorgde reis moeten hebben! Klaar voor vertrek? Gebruik dan nog even onze handige checklist om er helemaal zeker van te zijn dat je veilig kunt vertrekken.
Onderweg op de hoogte blijven van de status van je caravan? Krijg meldingen op je telefoon over de kogeldruk en bandenspanning met het E-Trailer veiligheidspakket. Meer weten over het pakket? Lees de blog: Het E-Trailer veiligheidspakket: Altijd veilig rijden met caravan.