Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde tentkampeerder, het is altijd verstandig om rekening te houden met een aantal dingen bij het opzetten van je tent. Wij geven je vier praktische tips voor het opzetten van je tent, zodat je daarna heerlijk kunt genieten op de camping!
- Controleer je tent vooraf
- Zet je tent op een vlakke ondergrond
- Let op de windrichting
- Kies de juiste locatie
1. Controleer je tent vooraf
Voor het opzetten van een tent heb je natuurlijk allerlei onderdelen nodig, zoals haringen en grondpennen. Bereid je voor door je (nieuwe) tent thuis al eens op te zetten. Zo weet je zeker dat deze (nog) compleet is en voorkom je onaangename verrassingen op de camping. Neem ook altijd wat reserve onderdelen mee, zoals duct tape, rotspennen en extra haringen en grondpennen. Duct tape kan handig zijn voor kleine reparaties en rotspennen zijn van staal en dus handig als je de bijgeleverde haringen niet in de grond krijgt!Nog een aantal kleine tips voor wanneer je weer naar huis gaat: pak haringen en tentstokken na gebruik altijd apart van het tentdoek in om beschadiging te voorkomen. Mis je onderdelen of zijn er wat kapot gegaan? Vervang deze dan meteen al, zodat je voor je volgende vakantie alles in orde hebt.
2. Zet je tent op een vlakke ondergrond
Zoek een vlakke ondergrond om je tent op te zetten. Haal zoveel mogelijk stenen, dennenappels, wortels of andere scherpe voorwerpen weg om beschadiging van je grondzeil te voorkomen. Voor extra bescherming van het grondzeil van je tent is het verstandig om een extra grondzeil neer te leggen. Mocht je te maken krijgen met een verhoging van de ondergrond, ga dan in ieder geval met je hoofd aan de 'hoge' kant slapen. Dit voelt het natuurlijkst aan.
3. Let op de windrichting
Je hebt de locatie niet altijd voor het kiezen, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je de tent neerzet. Zorg ervoor dat de ingang van je tent geen wind vangt om te voorkomen dat die als een vlieger de lucht in gaat. Kijk ook uit met (dode) takken die boven je tent hangen. Als het flink gaat waaien en de tak valt op je tent, kun je rekenen op beschadigingen. Ga je onder een boom staan? Let er dan ook even op dat die niet harshoudend is. Harsvlekken zijn namelijk heel hardnekkig. Kortom, probeer bij het opzetten van de tent altijd rekening te houden met de stand van de wind om beschadiging te voorkomen.
4. Kies de juiste locatie
Ga je kamperen in een gebied waar de kans op regen aanwezig is, zet je tent dan niet neer op de laagste plek op de camping. Dan heb je namelijk al snel kans dat er een vijver ontstaat bij jouw tent.
Ga je kamperen op een plek met veel zon? Bedenk dan goed op welk moment van de dag je zon en schaduw wilt en bepaal aan de hand daarvan je locatie. Het voordeel van schaduw is dat je (in een warm land) niet heel vroeg je tent uitbrandt. Integendeel, het blijft relatief koel. Daarnaast is schaduw beter voor je tent, want tenten die lang aan UV-straling worden blootgesteld kunnen beschadigd raken. Het materiaal maakt daarin wel verschil, want een katoenen tent kan beter tegen UV-straling dan een polyester of nylon tent.
Kies ook een plek uit waarbij je de scheerlijnen rondom op minimaal 150 cm afstand kunt vastzetten. Deze afstand is minimaal nodig om een tent goed en stevig op te kunnen zetten.
Wanneer je rekening houdt met deze tips, kan het eigenlijk alleen nog maar goed gaan. Wil je weten hoe je je tent het beste kunt opzetten? Lees dan ons blog 'Hoe kan ik een tent opzetten?'.